Mendoni se jeni vërtetë të dashuruar?

Nëse mendoni se jeni të dashuruar, mund të jeni në fazat e një marrëdhënieje të re, të shëndetshme. Ndjenja për partnerin tuaj mund të lulëzojnë në një mënyrë të natyrshme.

dashuria

Por ndonjëherë kur pyesni veten nëse jeni i dashuruar, ndjenjat tuaja mund të pasqyrojnë gjëra të tjera që nuk janë domosdoshmërisht dashuri. Atëherë?

Ju mund të shikoni realitetin dhe ndoshta të ndërtoni një vizion idealist të interesit tuaj të dashurisë. Noshta edhe jeni të fiksuar pas personit që keni në krahë.

Faza e tërheqjes

Ju e dini kur jeni të tërhequr nga dikush. Ju flirtoni me të dhe ndiheni të tërhequr nga ky person. Kur tërhiqemi, truri ynë çliron shumë dopaminë dhe norepinefrinë. Si rezultat, ne mund të ndihemi euforikë. Por për shkak të norepinefrinës, ne mund të vërejmë gjithashtu një rritje të rrahjeve të zemrës dhe ndjenja eksitimi ose paniku. Është interesante se vetëm për shkak se jemi të tërhequr nga dikush nuk do të thotë se i besojmë atij.

A është pasion?

Nëse po pyesni nëse jeni i dashuruar, pyesni veten se si po funksiononi. Nëse jeni të çmendur në punë duke ëndërruar për atë djalë të përsosur që shkon në Starbucks në të njëjtën kohë me ju, kjo nuk është një shenjë dashurie. Ajo sinjalizon pasion. Kur nuk e njeh mirë dikë dhe e konsideron tjetrin të përsosur, kjo tingëllon si një pasion. Me pasion, ndjenjat vijnë shpejt. Këto ndjenja nuk bazohen në njohjen e thellë të dikujt. Dashuria zakonisht ndërtohet me kalimin e kohës.

A është vërtet epsh?

Epshi karakterizohet nga kimia seksuale intensive. Epshi mund të shfaqet në fillim të një lidhjeje afatshkurtër apo edhe të jetë pjesë e një bashkimi afatgjatë. Ju e dini se është epsh kur tërheqja juaj është jashtë grafikëve dhe dëshira juaj për kënaqësi seksuale është më e fortë se pothuajse çdo gjë tjetër. Hormonet seksuale (testosteroni dhe estrogjeni) luajnë një rol të madh në epsh. Çiftet në dashuri janë të pasionuar, por komunikojnë me një lidhje më të thellë emocionale. Ata janë të përkushtuar ndaj njëri-tjetrit.

Një kuiz për të përcaktuar nëse jeni të dashuruar

Nuk ka asgjë patologjike të ndjesh se je i dashuruar. Përgjigjuni pyetjeve të mëposhtme për të përcaktuar nëse ndjenjat tuaja kanë të bëjnë më shumë me tërheqjen, magjepsjen, epshin dhe emocione të tjera sesa dashurinë.

 1. A po idealizon tjetrin? I ekzagjeroni cilësitë pozitive të dashurisë suaj?
 2. A ndiheni sikur keni nevojë për këtë person pavarësisht se çfarë ndodh?
 3. A ndiheni sikur nuk mund të merrni frymë, kur mednoni se ky person nuk është pranë jush?
 4. A ndjeni eufori kur ndjeni shenja dashurie reciproke?
 5. A ëndërroni dhe fantazoni për dashurinë tuaj në dëm të punës tuaj?
 6. E pyesni dhe dyshoni veten?
 7. A keni vështirësi për të fjetur dhe/ose për të ngrënë për shkak të emocioneve tuaja të shtuara?
 8. Ndiheni në ankth? Shenjat mund të përfshijnë rrahje të zemrës dhe dridhje.
 9. A ndiheni sikur jeni në një slitë emocionesh?
 10. A ndiheni sikur jeni të dëshpëruar sepse ish-i u nda nga ju?
 11. Jeni i sigurt se dikush me të cilin jeni përplasur dy herë është dashuria e jetës suaj?
 12. A bëni justifikime vazhdimisht për dikë që nuk ia kthen dashurinë tuaj?
 13. A ndiheni sikur nuk mund të ndaloni së menduari për të bërë seks me këtë person?
 14. A ndiheni sikur dëshironi kontaktin fizik me këtë person mbi pothuajse çdo gjë tjetër?

Nëse përgjigjja juaj për shumicën e pyetjeve është po, psikologët do të thoshin se nuk jeni të dashuruar.

ÇFARË ËSHTË DASHURIA?

Gjatë fazave të avancuara të një marrëdhënieje, ju keni krijuar një lidhje të fortë me partnerin. Ju kujdeseni për dikë në një mënyrë që zgjat. Lidhja juaj është domethënëse dhe e thellë. Ky person i di të metat tuaja dhe ju i besoni tjetrit në mënyrë implicite. Edhe pse epshi, tërheqja dhe pasionet mund të vazhdojnë të mbivendosen, zakonisht ato shënojnë fazat e hershme të një romance.

Kur jeni vërtet i dashuruar, nuk ndjeni më një furi humori. Emocionet nuk e kalojnë më gamën nga euforia në ankth. Kur je në një marrëdhënie të thellë, kuptimplotë dhe intime, nuk pyet më nëse je i dashuruar. Ekziston një qetësi e ditur për të zëvendësuar dyshimet. Një hormon i përfshirë në këtë fazë të pjekur të lidhjes është oksitocina. Ky neurotransmetues lidh njerëzit dhe na bën të ndihemi më të qëndrueshëm dhe më të lidhur kur jemi të dashuruar./ Marrë nga REVISTA PSIKOLOGJIA

© Panorama.al
Get CyberSEO Lite (https://www.cyberseo.net/cyberseo-lite) - a freeware plugin for WordPress to pull full-text RSS articles 📃