Spanja vendos: Lodrat e fëmijëve të jenë pa stereotipe seksiste, jo më ngjyra rozë dhe blu

Qeveria e Spanjës ka rënë dakord për një kod të ri sjelljeje që do të parandalojë prodhuesit e lodrave të përdorin stereotipe seksiste në reklamat e tyre. Kompanitë nuk do të lejohen më të përdorin ngjyra blu ose rozë për të nënkuptuar se produktet e tyre janë të destinuara për djem ose vajza. Në një deklaratë ministria e çështjeve të konsumatorit të vendit tha:

Kodi vetërregullues" do të synojë "të shmangë paragjykimet dhe rolet gjinore dhe përfaqësimin e seksualizuar të vajzave të vogla. Ai do të shmangë shoqërimin ekskluziv të lodrave që riprodhojnë role, të tilla si ato të kujdesit, punës shtëpiake dhe bukurisë për ta, dhe veprimit, aktivitetit fizik dhe teknologjisë për djemtë. Reklamat gjithashtu do të përpiqen të përdorin gjuhë gjithëpërfshirëse dhe të paraqesin modele pozitive për të inkurajuar konsum të shëndetshëm, të përgjegjshëm dhe të qëndrueshëm.

Marrëveshja u nënshkrua të mërkurën nga qeveria, Shoqata Spanjolle e Prodhuesve të Lodrave dhe Autocontrol, të cilët rregullojnë industrinë e reklamave në vend. Ai pritet të hyjë në fuqi më 1 dhjetor, para periudhës së Krishtlindjes. Vitet e fundit, më shumë kompani lodrash dhe reklamues janë detyruar të tërheqin reklamat mbi akuzat për seksizëm. Në dhjetor, Ministri i Spanjës për Çështjet e Konsumatorit Alberto Garzon organizoi një "grevë" simbolike lodrash për të protestuar kundër stereotipeve gjinore. Disa vende evropiane kanë ndërmarrë tashmë nisma të ngjashme, duke përfshirë Autoritetin e Standardeve të Reklamimit të Mbretërisë së Bashkuar.

Burimi:euronews Përktheu dhe përshtati:JOQ ALBANIA

FACT CHECK: Synimi i JOQ Albania është t’i paraqesë lajmet në mënyrë të saktë dhe të drejtë. Nëse ju shikoni diçka që nuk shkon, jeni të lutur të klikoni këtu për të na kontaktuar.

Get CyberSEO Lite (https://www.cyberseo.net/cyberseo-lite) - a freeware plugin for WordPress to pull full-text RSS articles 📃