Për të shënuar festën e Jubileut të Platinit të Mbretëreshës Elizabeth, Sotheby’s London do të hapë ekspozitën më të madhe të diademave të organizuar në MB në 20 vjet. Ekspozita do të shfaqë rreth 50 kurora me origjinë aristokratike dhe mbretërore, me disa pjesë që do të ekspozohen publikisht për herë të parë.

Pothuajse të gjitha kurorat e çmuaranë ekspozitë janë bërë në nder të fisnikërisë britanike dhe së bashku ato ofrojnë një përmbledhje gjithëpërfshirëse të të gjitha stileve kryesore të dizajnit të kurorave, tha Sotheby në një deklaratë, duke përfshirë Perandorinë Napoleonike, Natyralizmin Romantik, Belle Epoque, Art Deco, Moderne. dhe dizajne bashkëkohore.

Ekspozita do të jetë e hapur për publikun 28 maj – 15 qershor.

Disa kuora në ekspozitë u vunë për kurorëzimin e Mbretëreshës në 1953, duke përfshirë diademën Anglesey që mendohet se është bërë rreth vitit 1890.

Shumica e tyre  iu dhanë hua shtëpisë së ankandit për këtë ekspozitë; megjithatë, disa do të ofrohen për shitje.

Ylli i ekspozitës është ‘Spencer Tiara’ historike e veshur nga Princesha Diana. Raportohet se u krijua fillimisht në 1767 dhe kaloi midis brezave të familjes Spencer, ajo u vesh nga Lady Diana, rreth 40 vjet më parë në Katedralen e Shën Palit në dasmën mbretërore më të shumëpritur të shekullit të kaluar. Ajo do të ekspozohet në Londër për herë të parë që nga vitet 1960.

“Dizajni i tij i famshëm në stilin e kurorës ka një motiv qendror në formë zemre të vendosur me diamante të rrethuar nga rrotulla të vazhdueshme, të ndërthurura me lule në formë ylli dhe trumbe – të vendosura gjithashtu me diamante, të montuara në argjend dhe ar,” tha Sotheby’s në një deklaratë.

Për gati 200 vjet, diadema e Spencer u ndërtua derisa argjendari i kurorës Garrard u ngarkua në vitet 1930 për ta kthyer diademën në xhevahirin që Diana veshi për martesën e saj me Princin Charles.

© Panorama.al
Get CyberSEO Lite (https://www.cyberseo.net/cyberseo-lite) - a freeware plugin for WordPress to pull full-text RSS articles 📃