TRURI-1Studiuesit në Departamentin e Neurologjisë të Universitetit të Bernës dhe Spitalin Universitar të Bernës identifikuan se si truri trigon emocionet gjatë gjumit në ëndrra për të konsoliduar ruajtjen e emocioneve pozitive, ndërkohë që zvogëlon konsolidimin e atyre negative.

Puna zgjeron rëndësinë e gjumit në shëndetin mendor dhe ofron rrugën drejt strategjive të reja terapeutike. Gjumi i lëvizjes së shpejtë të syve (REM ose paradoksal) është një gjendje gjumi unike dhe misterioze gjatë së cilës ndodhin shumica e ëndrrave së bashku me përmbajtje intensive emocionale. Si dhe pse riaktivizohen këto emocione është e paqartë. Korteksi paraballor integron shumë nga këto emocione gjatë zgjimit, por duket paradoksalisht i qetë gjatë gjumit REM.

“Qëllimi ynë ishte të kuptonim mekanizmin themelor dhe funksionet e një fenomeni të tillë befasues”, thotë Prof. Antoine Adamantidis nga Departamenti i Kërkimeve Biomjekësore (DBMR) në Universitetin e Bernës dhe Departamenti i Neurologjisë në Inselspital, Spitali Universitar i Bernën.

Përpunimi i emocioneve, veçanërisht dallimi midis rrezikut dhe sigurisë është kritik për mbijetesën e kafshëve. Tek njerëzit, emocionet tepër negative, të tilla si reagimet e frikës dhe gjendjet e ankthit, çojnë në gjendje patologjike si Çrregullimi i Stresit Post-Traumatik (PTSD). Në Evropë, afërsisht 15% e popullsisë është e prekur nga ankthi i vazhdueshëm dhe sëmundje të rënda mendore.

Grupi hulumtues i kryesuar nga Antoine Adamantidis tani po ofron njohuri se si truri ndihmon në përforcimin e emocioneve pozitive dhe dobësimin e emocioneve shumë negative ose traumatike gjatë gjumit REM. Ky studim është publikuar në revistën Science./RevistaPsikologji

© Panorama.al
Get CyberSEO Lite (https://www.cyberseo.net/cyberseo-lite) - a freeware plugin for WordPress to pull full-text RSS articles 📃